Visoko tarjoaa PK-yrityksille ketterän ja kustannustehokkaan resurssin yritysvastuun strategiseen tekemiseen. Visokon yhtenä tavoitteena on lisätä tietoisuutta siitä, että yritysten vastuullisuus parantaa niiden markkina-arvoa. Yritys kestävänä sijoituksena -kriteerien täyttäminen nostaa yrityksen maine-, brändi- ja goodwill-arvoa. Strategisen ympäristövastuun toteuttamiseen Visoko antaa näkökulmia, jotka tuovat riskinhallintaa, tulevaisuuden ennakointia ja mahdollisuuksia kilpailuetujen saavuttamiseen.
Vastuullisuustyö ei ole pakollinen kuluerä, vaan rahanarvoinen hyöty. Vastuulliset yritykset ovat kestävämmällä pohjalla varautuessaan muuttuvaan toimintaympäristöön. Lainsäätäjä antaa minimivelvoitteet yritysvastuun työlle. Edelläkävijäyritykset tekevät enemmän ja saavat etumatkaa muihin.
Mitä isot edellä, sitä pienet perässä, Kiina ja USA ilmastonmuutoksen vetureina
Vielä toisinaan saamme vastata kysymykseen, miksi Suomessa pitää reagoida, kun suurimmat hiilidioksidipäästöt tulevat Kiinasta.
Viimeaikaiset politiikkatason päätökset kasvihuonepäästöjen vähennyksiin osoittavat, että globaalin maailmantalouden veturit Kiina ja Yhdysvallat ovat lähteneet ilmastotalkoisiin. Myös yritysten kannattaa olla taloudellisistakin syistä edelläkävijoiden mukana, eikä perässähiihtäjien joukossa päästöjen vähentäjinä.
On myös muita syitä valita vähentää omien päästöjä. Me jaamme maapallolla yhden yhteisen ilmakehän. Erityisen paljon vaikuttavat suurten toimijoiden, kuten Kiinan ja Yhdysvaltojen päästöt, mutta kaikkien tekemisellä on kokonaisuudessa merkitystä. Ilmastonmuutoksen ohella maailmaa uhkaa luontokato, jolla on vaikutus myös ihmisiin. Sukupolvinen työ on ilmastotyön tärkeä motiivi. Olemme vastuussa myös tuleville sukupolville.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden järjestää huhtikuussa 2021 korkean tason virtuaalisen ilmastokokouksen, johon on kutsuttu 40 maata (G-20 maiden johtajat, jotka vastaavat yli 80 % maailman päästöistä) myös Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti, kommunistisen puolueen pääsihteeri Xi Jinping. Yhdysvallat on jo sitoutunut Pariisin sopimuksessa ja ilmoittaa lähiaikana oman vuoteen 2030 ulottuvan päästötavoitteensa. EU:lla on tavoite vähentää päästöjä vuoteen 2030 mennessä vähintään 55 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Syyskuussa 2020 YK:n yleiskokouksessa Kiinan presidentti ilmoitti maan asettaneen tavoitteeksi olla hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä. Yritysten investoinnit ja tuotekehitys vähähiiliseen suuntaan vaativat toimintaympäristön ennustettavuutta. Kiinnostus vähähiilisyyteen kasvaa, kun tieto ja luottamus ennustettavuuteen kasvaa ja isot maat ja toimijat menevät edellä.
Sidosryhmien vaatimukset vastuullisuudesta kasvavat
Sidosryhmät edellyttävät vastuullisuutta. Työntekijät valitsevat vastuullisen työnantajan. Vastuulliseen työnantajaan sitoudutaan ja siitä ollaan ylpeitä. Asiakkaat ja kuluttajat tarkkailevat valintojaan ja esittävät kysymyksiä eettisyydestä. Tavarantoimittajia arvioidaan kriittisesti sekä itse tekemiseen, ihmisiin, eläimiin, tuotantolaitoksiin ja lukuisiin muihin seikkoihin huomioita kiinnittäen. Mitä läpinäkyvämmin yritys pystyy avaamaan arvoketjunsa ja viestimään vastuullisuudesta, sitä suuremman luottamuksen se saa osakseen. Rahoittajia ohjaa kestävän rahoituksen laki, joka on uudistumassa. Rahoittajat antavat säädösten ja ohjauksen myötä vihreää rahoitusta edullisemmin ja paremmilla ehdoilla ympäristövastuun kriteerit täyttäville yrityksille. Yhteistyökumppanit valitsevat kumppaninsa eettisin perustein. Urakkakilpailutuksiin hyväksytään tulevaisuudessa yhä useammin valintatilanteessa hiilineutraaleihin menetelmiin ja tuotantoon sitoutuneet toimijat.
Visokon missio on lisätä maailmaan rakkautta ja luoda toivoa tuleville sukupolville edistämällä vastuullisuustyötä ja suojelemalla luontoa ja ilmastoa.
Joe Biden järjestää korkean tason virtuaalisen ilmastokokouksen
https://yle.fi/uutiset/3-11859288 EU:lla on tavoite vähentää päästöjä https://yle.fi/uutiset/3-11748921
Yritysvastuulain valmistelu
Valtioneuvoston selvitys: Komission yritysten kestävää hallinnointia (”sustainable corporate governance”) ja asianmukaiseen huolellisuuteen perustuvaa yritysvastuuta (”due diligence”) koskevat tulevat aloitteet.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/TaVL_31+2020.aspx
Kestävän rahoituksen laki
https://tem.fi/documents/1410877/50530988/Kouri-VM-Kestava-rahoitus-ja-taksonomia.pdf/d5acbf8e-10d1-3e02-fc25-98b4002cd42b/Kouri-VM-Kestava-rahoitus-ja-taksonomia.pdf?t=1608042005032