Etenkin nuoret ovat huolissaan maapallon ja luonnon tilasta. Niinpä Visoko kuuntelee mielellään, mitä mieltä nuoret ovat ja
mitä asioille pitäisi tehdä:
• Ihmisiä pitää motivoida ajattelemaan
• Ympäristölait tulevat!
• Kaikilla yrityksillä ei ole valmiuksia
• Vihreämpi tulevaisuus
• Luonto ei tarvitse meitä, me tarvitsemme luontoa elääksemme
Laurean nuorten opiskelijoiden Circular Economy Goes East and West -hankkeen järjestämä Design Sprint huipentui kesäkuussa palvelukonseptien esittelyihin. Laurean palvelumuotoilun opiskelijat kehittivät Visokon tarpeisiin mm. Better Future -pelin ja useita muita innovatiivisia ideoita, joita Visoko voi jatkossa hyödyntää auttaakseen asiakkaitaan.
Visoko ja Laurea yhteistyössä
Kestävän kehityksen pelin tai työkalun tavoitteena on tutustuttaa asiakasta YK:n Agenda 2030:n maailmanlaajuisiin kestävän kehityksen tavoitteisiin.
Yhteistyöhön liittyi Visokon näkökulmasta tehtävänanto, aineiston luovuttamista aihioon liittyen, haastatteluita, ajatustenvaihtoa, kysymyksiin vastausten antoa sekä tarvittavan asiantuntemuksen siirtoa nuorille. Nuorten kunniaksi voi sanoa, että he tarttuivat innolla projektiin ja osasivat kysyä oikeita kysymyksiä, jotta pääsivät työssään eteenpäin. Heillä riitti oivalluskykyä ja visioita tulevaisuuteen. Kaikki neljä tiimiä loivat mitä parhaimmat ideat kestävän kehityksen SDG (Sustainable Development Goals) tavoitteiden ympärille. Jokainen aihio on viemiskelpoinen käytäntöön. Design Sprint -tapahtumaan liittyi esittelyitä, parhaiden käytäntöjen valinnat ja kisailu tiukassa aikataulussa.
Kaikissa esityksissä oli tiimeinä nähty vaivaa ja saatu liiketaloudelliset kulmat esille. Mitä yritykset juuri näillä markkinoilla tarvitsevat ja mitä ne ovat valmiita ostamaan? Joskus yksinkertaisin versio on tuottavin. Vain asiakkaille käytäntöön viety testaus voi osoittaa lopulta toimivuuden.
Miten selkiyttää asiakaspolkua?
Visoko voi auttaa asiakkaitaan ja antaa kestävän kehityksen edistämiseen välineen tietoisuuden ja informaation lisäämiseen, hauskassa ja helpossa muodossa. Digitaalinen muoto voi houkuttaa eri ikäisiä ja tyyppisiä asiakkaita sekä olla positiivisesti yllättävä. Samalla se antaa hyötyä muille sidosryhmille. Kestävän kehityksen pelillistä menetelmää voi mahdollisesti hyödyntää Visokon verkkokursseissa, koulutuksissa ja työpajoissa linkittäen niihin. Visuaalinen, pelillinen ja leikkimielinen tapa voi keventää tunnelmaa muuten vaativassa aihepiirissä. Se voi myös motivoida sisäistämään SDG -tavoitteiden merkitystä käytännössä.
Kysymysten kysyminen ja vastausten antaminen sopii erityisen hyvin Visokon toimintamalliin. Visoko on sitä mieltä, että nähdäkseen muutoksen pitää uskaltaa kysyä kysymyksiä ja kyseenalaistaa.
Yhteistyö on avain muutokseen
Yhteistyöstä jäi positiivinen vire. Tämä tapa on oikea saada ajankohtaisia ja toimivia ideoita lanseerattua yritysmaailmaan. Visoko suosittelee muillekin yrityksille yhteistyötä ja yhteiskehittämisen kokemuksia Laurean kanssa.
Yhteistyön lisäksi tarvitaan eri ikäisiä ja monimuotoinen kokoonpano näkökulmia, jotta asiat muuttuvat ja kestävyys sekä pitkän elinkaaren tekeminen mahdollistuu. Yhteistyö nuorten kanssa on alku, jossa saadaan tuoreita näkökulmia. Nuoria kiinnostaa se, miltä maailma näyttää 5 vuoden ja 25 vuoden kuluttua.
Entä miltä maailma ja luonto näyttäytyy 60 vuoden kuluttua lastenlasten elämässä?
Luonnolle altistuminen kannattaa!