Finanssi- ja luontopääoma kombolla yritystoiminnan kestävää kasvua
Julkaistu: 09.21.2021
Kategoriat: Luonto

Seuraava suuri trendi liike-elämässä on tuottaa luontoa auttavia innovaatioita biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden parissa, kuten nyt on tehty joitakin vuosia ilmastonmuutoksen parissa. Miten yritykset voivat yhdistää finanssi- ja luontopääoman ja kehittää mitattavia innovaatioyhdistelmiä? 

Luontokato, Elonkirjo, Biodiversiteetti, Luonnon monimuotoisuus

Jyrki Katainen, Sitran yliasiamies on nostanut luonnon monimuotoisuuden ykköseksi tulevista liike-elämän mielenkiinnon bisnesinnovaatio kohteista (Ellun kanat, Ei peruttu webinaari). Hän totesi, että biodiversiteetti on uusi ilmasto, tarkoittaen, että se saa yhtä suuren painoarvon.

Ympäristöhaasteisiin vastaaminen tulee olemaan tärkein talouskasvun ajuri maailmassa (Reijo Karhinen, esitys 8.9.2021)

Fibs selvitys 2021 osoittaa, että yritykset ovat hitaasti heräämässä biodiversiteetti tekemiseen. Yhä useampi yritys on tunnistanut luonnon monimuotoisuuteen liittyvät liiketoimintamahdollisuudet ja aloittanut työn luontovaikutusten hallitsemiseksi. Liiketoiminnan vaikutukset luontoon kiinnostavat myös sijoittajia. Ilmastonmuutos on jo ravisuttanut rahamarkkinoita, mutta biodiversiteetin osalta, luontokadon torjunnassa tulee seuraava merkittävä vaikutusmahdollisuus yrityksille.

Hiilipörssi, (Suomen luonnonsuojeluliiton hankkeesta alkanut toiminta), joka kehitti palvelua suon nieluja mahdollisena suomalaisena kompensaatiopalveluna, kehitti luonnon monimuotoisuus/luonnon suojelu konseptia suomalaisen kompensaatiomallin kehittämisen rinnalla. Suomalainen suoluonto tarjoaa niin hiilinielun kuin ekosysteemin yhdelle kaikista uhanalaisimmalle lajistolle, suon kasvit ja eläimet. Sain olla tässä innovatiivisessa kehitysryhmässä mukana 1,5 vuotta. Vaikka luontokadon hillintä ei vielä ole bisneskartalla suuressa määrin, se tulee sitä olemaan. 

Haasteista ratkaisuihin,- innovaatioilla ja yhteiskehittämisellä

Tarvitaan luontopääoman ratkaisujen lisäksi yhteismitattavuutta ja seurantaa, aivan kuten ilmastonmuutoksen ratkaisuissa on kehitetty hiililaskenta, hiilijalanjälki- ja kädenjälkitekeminen. Haasteena finanssi- ja luontopääoman yhdistämisessä on vielä se, millaisia mittareita käytetään ja miten saada yhteismitallisia käytäntöjä tavoitelaskentaan. Miten määrittää vaikkapa yritysten tekemiä innovaatiotekoja biodiversiteetti huomioiden ja vaikutus vaikkapa määrätyn alueen luonnon ekosysteemiin. Hiililaskenta voidaan jo viedä tuotetasolle, yritystasolle kokonaislaskentaan. Voiko asioita yhdistää laskennallisesti esim. huomioida uhanalaisten lintujen määrän muuttuminen tiettynä aikana ja suhteuttaa yritysten ilmoittamiin innovaatiotekoihin, joilla voi olla vaikutusta ekosysteemiin.

Yhteiskehittäminen voi olla yksi apu innovaatiotoimintaan. Luonto-ympäristöalan järjestöillä on suurta osaamista asioissa. Yritysten kanssa yhdessä, muutkin tahot osallistaen avautuu yhteiskunta uudenlaisille mahdollisuuksille ja tuloksille.

Laskentakriteereihin apuja odotetaan myös globaalista ohjauksesta. Tuleeko apuja lopulta Kiinasta vai mistä, jää nähtäväksi. Sijoittajat ovat heränneet luonnon monimujotoisuuden arvottamiseen. Isoimmat edelläkävijätahot ovat heränneet selvittämään finanssi – & luontopääoman kombinaation mahdollisuuksia. Asian äärellä nähdään jo kilpailutuksia, koulutuksia, tulevaisuustutkimusta ja webinaareja.

Suomi on korkean teknologian, koulutuksen ja tutkimuksen, tieteen ja taiteen omaavaa asiantuntemusta pullollaan. Miten ohjata asioita oikeaan suuntaan. Käytännössä raha ja pakotteet puhuvat ja lainsäädäntö puree viime kädessä. Yritykset ovat ketterä yhteiskunnan muutosvoima. Edelläkävijät reagoivat ennen muita ja ovat aina monta askelta edellä. Luonto ei odota. Tarvitaan ekologista jälleenrakennusta ja nopeita, jatkuvia ja säännöllistä tekemistä asian hyväksi. Luonnonvarojen kulutus on tullut tiensä päähän. Sukupolvet huomioiva ennakoiva toiminta lähtee yksilötasosta ja yritysten suuresta muutosvoimasta.

Visoko kannustaa yrityksiä vastaamaan ympäristöhaasteisiin

Visoko auttaa käytännön työkalupakin täydentämisessä. Visoko auttaa kestävän ja kannattavan suunnan löytämisessä. Luonnon monimuotoisuuden jalostaminen ja kehittäminen luontopääoman ja finanssipääoman yhdistelmäratkaisuiksi on vielä abstrakti käsite, mutta innovaatioihin ohjaa mm investointiraha ja sen hinta ja saatavuus. Vihreään talouteen ja ekologiseen jälleenrakentamiseen tulee ohjautumaan valtavat investoinnit lähivuosina Tarvitsemme systeemisen muutoksen ja se on meneillään ja merkit ovat konkreettisesti nähtävissä. Ennakointi on tärkeää. Kestävän rahoitus, EU yritysvastuulain uudistuminen ja globaalit ilmastotavoitteet ohjaavat suuntaa ja määrittävät tahtia.

Visokolla on lisäksi Business Finlandin rahoittama innovaatiohanke – Hiljainen kauneus luonnossa. Se liittyy luonnon monimuotoisuuden nostamiseen esiin estetiikan ja digitaalisuuden avulla. 

Suomalaiset suot, nuo villit viimeiset erämaat, pitävät sisällään kansallistarinaa ja mytologiaa. Se, mikä on karua, kaunista ja uniikkia, halutaan säilyttää. Visoko toivoo yrityksiä myös yhteisen kurssialustan kanssa aktivoitumaan luontopääoman säilyttämisen kehittämistyössä. Hanke/kurssialusta Hiljainensuo on valmis arviolta 2/2022. 

Visoko ennakoi tulevaisuutta, toimialojen säännöksiä ja tapahtumia sekä niiden välisiä kytköksiä markkinoihin ja globaaliin maailmaan suuressa kuvassa. On tärkeää katsoa kauas, jotta näkee lähelle. Trendit ja heikot signaalit puhuvat sen puolesta, että ”purpose driven” yritykset saavat yhä enemmän sijaa markkinassa.

Unohdun usein tuntikausiksi lempipaikkaani suon ja isojen puiden katveeseen. Rakastan suopursujen tuoksua, sammaleita ja hiljaisuutta. Unelma yli muiden on lisätä maailmaan rakkautta ja ymmärrystä, että meidän ihmisten tehtävä on suojella ja varjella luontoa. Me emme selviydy ilman luontoa. – Visokon yrittäjä

Lähteet / kirjallisuutta:

Varma, Hanna Kaskela, vastuullisen sijoittamisen johtaja, Työeläkeyhtiö Varma
Luontokadolle pitää asettaa hinta ja mittarit. 10.8.2021

Talouselämä (www.talouselama.fi) 

Luonnonmonimuotoisuus, Jättiraportti, Luonnolle tarvitaan hintalappu, koska taloutemme elämämme ja hyvinvointimme on täysin riippuvainen luonnosta. 2.2.2021 
Yle Uutiset (www.yle.fi)

IPCC:n raportti: Ihmisten toiminta on aiheuttanut ennennäkemättömän laajoja ja nopeita muutoksia ilmastossamme.
Ympäristöministeriö 9.8.2021 (www.valtioneuvosto.fi)

IPCC-ilmastopaneeli – Ilmatieteen laitos 

(2) IPCC:n ilmastoraportin kansallinen julkaisutilaisuus Tiedekulmassa 9.8.2021 – YouTube 

 

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista

Luontoyhteys syvenee viipyillen

Luontoyhteyden vaaliminen on Visokon filosofiassa kaiken ihmisen olemassaolon perusta ja tärkeä tapa hoitaa terveyttä luonnollisesti ja kokonaisvaltaisesti. Visoko yhdistää ohjatun luontoon menemisen yritysten strategiseen konsultointiin ja iloksi pienryhmille....

Yhteiskunnallinen yritys -merkki Visokolle

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Yhteiskunnallinen Yritys -merkin Visoko Oy:lle Visoko Oy:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkin käyttöoikeus osoituksena liiketoiminnallisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä. Tamperelainen...

Lahjoitus Luonnonperintösäätiölle Visokolta

LAHJOITUS VUODEN 2022 OSALTA VERKKOKAUPAN MYYNNISTÄ Visoko on ohjaa 5 % verkkokaupan vuoden ostoistaan Luonnonperintösäätiöille. Vuoden 2022 osalta osalta tämä lahjoitus päätettiin kohdentaa Luonnonperintösäätiön Aktivistimummojen mummonmetsään. "Aktivistimummot tukee...